pühapäev, 16. märts 2008

vana raamat

Vanaema leidis kapist ühe kõvasti kannatada saanud raamatu, mille ta kunagi ammu kellegi tuttava käest päästis, sest too soovis sellega ahju kütta. Eks Nõukaajal oli ennesõjaaegse saksakeelse raamatu omamine na kahtlane tegevus muidugi.

Esimesed leheküljed on läinud, aga ometi on huvitav vaadata.

Huvitav on näha väga vanadel piltidel kohti, mida oled tänapäeval oma silmaga näinud. Esimene pilt on kohe Gullfossist, võrdluseks pilt Gullfossist blogis.


Otsisin netist siis raamatu kohta informatsiooni, leidsin ühe blogi, kes näitab pilti viidates raamatule "Das Unbekante Island", Walther Herring, 1936. Kahjuks enda raamatust sama pilti ei leidnud, aga vaadates lehekülgede numbreid, siis puudu on näiteks pildileheküljed 15-18, 23-26 ja 31-32.


Muidugi on raamatus olemas tingikoha pildid, siin samas siis näha. Võrdluseks minu pilte sealt samast.


Minu pildid on ilmselt umbes samade nurkadega nagu vanad pildid. Mõlemal juhul on parempoolsed pildid alla orgu majakestele, mis nagu näha on jätkuvalt samasugused. Mõned on küll lähemale ka juurde ehitatud.


Edasi on kaks lehekülge raamatust geisritest, need on teadupärast väga muutlikud tegelased. Siin on juttu ka suurest geisrist, mis 1913-14 tegevuse lõpetas. Midagi võrreldavat ilmselt minu ja raamatu piltidel pole.

Siis Reikevik. Õhuvaated tsepeliini pealt, nagu ajastule kombeks.



Raske on võrrelda, aga siiski - näiteks vaadates õhu/sateliidi pilti ühe Islandi firma koduleheküljelt, kus on märgitud küll firma asukoht.

Ilmselt asub raamatu piltidel nähtav kirik samas kohas, kus nüüd on uus kirik - seda võis näha mitmetel minu piltidel - näiteks seal. Ühtlasi näeb sellel pildil vanu maju, mis ilmselt on näha ka vanal õhufotol.


Edasi veel mõned pildid, aga rohkem kommenteerida ei jõua.


Lisatud 21. märtsil: seda raamatut saab veebiantikvariaatides osta hinnaga 22-38 eurot, kuna saatmine on erinev, siis hinda näidatakse 25 (saatmiskuluta, ilmselt peab ise Saksamaale järgi minema?) kuni 49 eurot. Tundub, et saatmiskulu sõltub raamatu hinnast, kusjuures.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend