neljapäev, 18. märts 2010

Ma oleks järgneva ehk kiibiuudistesse või pingviin.org'i pannud, aga on tunne, et see pole piisavalt hea.
Veel lisaks väike tähelepanek, et kaughaldusega kasutajatoe kogemused on tekitanud kummalise harjumuse kõiki arvuteid kaugelt juhtida - SSH on sigamugav viis diivanilt netbooki kaudu laual asuvas sülearvutis muudatusi teha. Hallatava koduse arvutivõrgu liikmete arv on juba ka päris suureks kasvanud - oma seitse liiget kahes füüsilises asupaigas ... Tänase üritusega seoses viskaks veel ühe kivi Johannes Kerdi kapsaaeda "Mind ootab mu hobune, et viia mind Tapale" (jõudsin poole ettekande pealt) ... aga suhtumine stiilis, et harjutame-harjutame-harjutame ja kes ei suuda ülemuse juhatuse all toimuda, sel pole kohta, st saame ka ilma läbi - võivad olla veidi iganenud. Moodne sõjapidamine, eriti veel kübersõjapidamine ja selles kaitse seda enam, eeldab originaalset mõtlemist - oskust uusi vigu tuvastada, võimalikult kiiresti neid järgi proovida, testida ... muidugi tuleb teatud eetikareeglitega arvestada - sõdur peab olema oma ülemuste suhtes aus ja ustav, truu kodumaale ... ja mõned reeglid veel, aga kübersõda pidades ja selle eest kaitstes ei saa tegijaid reeglitega uputada.


CERT Eesti teabepäeval KUMUs tutvustati ka ID-kaardi/Digidoci tarkvara arendust, muuseas ka Linuxile. Esmalt löödi lahku krüpteerimine ja allkirjastamine, et võhikud 10 aastaks oma dokumente ära ei krüpteeriks.
(Olen/olin kohapeal, see siin on kiire kuulmise järgne refereering ilma pressimaterjalideta)


OpenOffice.org tarbeks luuakse moodulit, mis võimaldaks rakenduse seest dokumente allkirjastada. OpenOffice'i dokumendisisese allkirjaga süsteemi siiski käima ei saadud.


DDOC failivormingu asemel ollakse üleminemas uuele, BDOC vormingule. 


Brauserite poolelt töötavad uued rakendused hästi Firefoxi ja Safari abil, Chrome ja Windowsi IE kasutajale on see esialgu ebamugav ja Opera toetus puudub täielikult.


Ka loodi PDFi allkirjastamise tuge otse Adobe enda lugeja kaudu, mis võimaldab digiallkirju lugeda ilma lisatarkvara installimata ka välismaistel kasutajatel, kes meie rakendusi muidu ei vaja. Kahjuks töötab see esialgu ka vaid Windowsi (võibolla ka Maci) PDF lugejaga, sest Adobe ise pole jõudnud oma Linuxi lugejasse veel seda võimalust integreerida kasutataval kujul.


Hakkama ei saadud lisaks OpenOffice.org dokumendivormingu sisese digiallkirjastamise toega ka uue C digidoc teegi loomisega.


Uuelt ID-kaardi partnerilt, keda otsima hakatakse, tahetakse lisaks arendusele ka asjalikku kasutajatuge. Kõige optimistlikuma plaani järgi saaks uus partner valitud aprilli lõpuks.


Koodi/infot saab: id.eesti.ee

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend