esmaspäev, 8. oktoober 2007

Isegi Washington Post tunnistab, et pole see Euroopa "vana ja haige mees" enam midagi:
Skleroosis Euroopa pole võimetu juhtima maailma - Euroopa toodab ligi kolmandiku maailma väärtustest, see on enam kui USA 27 % ja Jaapani 9 %, Hiina tootvat 6 % ja India on veel väiksem. (Mina kui väikeinvestor Hiina ja India fondides näen siin jätkuvalt kasvuvõimalusi ja pigem on ehk küsimus, et samad asjad maksavad seal toodetuna märksa vähem, kui Euroopas v USAs müüduna) Euroopa majanduskasv on viimasel ajal olnud võrdne USA'ga, samas on selle jaoks kulunud vähem raha ja riigivõlad pole võrreldavad, töökohti on rohkemgi juurde tulnud.

Euroopsse investeeritakse jätkuvalt, sest tegu on maailma suurima turuga - pea pooled välisinvesteeringud maailmas tehakse Euroopasse ja see loomulikult ületab USA'd, USA ettevõtete kasum 2005. aastal oli Euroopast meeletud 26 korda suurem kasumist Hiinast.

Euroopa ei ole enam kahe numbrilise töötusprotsendiga piirkond - töötus on USAst suurem, kuid kui USA madalapalgalised kaotavad suure osa sotsiaalsetest tagatistest, siis Euroopas säilivad sotsiaalsed tagatised vähemalt osalt ka töötuks jäädes ning töötutele makstakse abiraha. On olemas programmid ümberõppeks ja abirahad eluaseme kulude maksmiseks. Erinevalt USA'st, kus töötuks jäämine võib kaasa tuua kodutuse ja marginaliseerumise, ehtsas darvinistlikus väljasuremises.

Euroopa "heaoluriik" piirab küll veidi äritegevust ja majandust, kuid saadavad tulud - 5 nädalane puhkus (kahe nädala asemel ameeriklastele), lühem töönädal (mõnel pool koguni terve päev vähem tööd nädalas), vaba või odav kõrgharidus ja ometi sama elustandard ameeriklastega. Süsteem näeb vaeva, et kõik töötaksid ja annaksid oma panuse ning oleks samas terved ja jaksaksid seda panust anda.

Euroopa on küll samavõrra Venemaa ja Lähis-Ida nafta ja gaasi vang, kui sedaon USA, kuid Euroopas on programmid vähendamaks aastaks 2020 20 % CO2 emissiooni ja tõstmaks loodussõbralike tuule- ja päikseenergia osakaalu vähemalt 20 % vajadustest. Erinevalt USAst on Euroopas ühistransport laiemalt levinud ja kasutuses on jalgratta- ja kergliiklusteed, mis kõik koos tähendab, et võrreldes USA'ga on eurooplase "ökoloogiline jalajälg" poole väiksem.

Uhh - nii palju poliitikast - lugege tegelikult originaali - seal on enam juttu ja fakte, äkki panin lühendatud midagi toortõlkes untsu ka.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend