reede, 29. oktoober 2010

Oih ... e-portfoolio etc.

Oih ... aeg lendab nagu konkoord. Tuli taga ...

Ühesõnaga, mitmed asjad on vahele tulnud, terve sügise kõige tigedama nädala selgroog on murtud (4/7). See on 7 päeva tööd ja kõige muu kõrvalt on üsna ükskõikne tunne.

Ma pidin eelmisel nädalal arvama midagi e-portfooliost või tegema sellise. Lugesin kirjeldust, ahmisin õhku.

Mulle tuleb selle peale meelde põgusalt Kopenhaageni ülikoolis nähtud süsteem. Ülikoolisisene sotsiaalvõrgu võimalusi pakkuv sait mõneti. Facebooki ja suhtlusvõrgustike võimalused jäävad e-CV võimalustele muidugi kahjuks alla. Kusjuures oluliselt enam võimalusi selles mõttes pakub LinkedIn, võtame näiteks minu profiili: www.linkedin.com/in/madisveskimeister. Ma tunnen küll puudust korralikumast avaldatud artiklite andmebaasist, ei ole viitsinud seda ise pidada - graniitkamakas mulle kapsaaeda. Tegelikult on mul kuskil Eesti veebis peetud loetud raamatute nimekiri ja kirjutatud artikleid jaotatuna vastavalt kooli, niisama huvi pärast ja raha eest tegemise järele. Seal oli tollase seisuga küllalt ammendav e-portfoolio/CV kuigi jaotatuna mitmetele sisuhaldussüsteemi alalehtedele. Kuna see veeb on kaua-kaua uuendamata, siis ma linki siin siiski välja ei käi, aga kavalamad võivad mõtteliselt eksami ära teha aines "Googeldamine algajatele". Sarnast kuid mitteammendavat elulookirjeldust olen püüdnud pidada oma veebis: http://sisust.pri.ee/simple/?ise:cv-est (selle aadress muutub millalgi lähema kolme kuu jooksul). Viimase 3 aastaga on kirjutatud nii palju lugusid ja nuppe, et tõesti ei jaksa kõike meenutada. Lisaks avastasin täna uurides, et ka minu vabaks tarbimiseks antud pilte on veidi kasutatud. Võtame näiteks selle: http://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:L-39_Albatros_estonian.jpg (kõige all on viited faili kasutamisele erinevates keeltes Wikipediates).

Mis mind kogu selle veebiprofiilide temaatika juures häirib on mitmekesisus. Igale poole uus profiil, uus konto, uued andmed ... rohkem peaks süsteemide autorid mõtlema impordile ja ekspordile. Ülikoolide ja õpikeskkondade e-portfooliod/isikututvustused/CVd võiksid olla imporditavad-eksporditavad, standardiseeritud ja väljast külgeühendatavad. Rohkem andmete sünkroniseerimist, mul on tänaseks 5-6 vana veebi enesetutvustustega või sotsiaalvõrgustike profiili. Enamgi vist ... ei jaksa neid kõiki kuidagi enam kaasaaegsena hoida, peame kõik endale selleks spetsiaalsed sekretärid palkama ehk?

Okei, õpingute kohaselt on portfooliol oma spetsiaalsem roll. Mulle tundub, et sisuliselt suudab seda siiski päris hästi asendada lingitud alamartiklite nimekiri või viited välistesse süsteemidesse, näiteks esitlustele või tabelarvutuslehtedele Google Docsis. Ja sellised välised lehed suudavad oma rolli tihti palju paremini täita, sest lihtsalt on funktsionaalsemad kui tellimise peale linnukese kirja saamiseks uue süsteemi jaoks loodud võrreldavad võimalused ülikooli/õppeasutuse oma portfooliosüsteemiks kasutamiseks mõeldud analoogid.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Olen nõus, et profiile tekib aina juurde ja juurde, kus osaliselt info kattub ning uuendamiseni ei jõua. Kogesin just sarnast probleemi täna seoses oma tööga. Seetõttu ehk tekib antud probleemiga seoses mõtteid magistritöö jaoks...näiteks luua üks prototüüp, mis probleemi kasvõi osaliselt leevendab...

Terje

Minu blogide loend