esmaspäev, 21. mai 2012

Liialdamise aeg taas käes

Käisin nädalavahetusel maal. Tuli jälle haarata muruniitja ja trimmeri järele, õunapuude ümber juba hein põlvini, samuti umbrohi vana lauda taga. Nõgesed veel võtavad veidi aega, aga võililled ja veel hullem - tugeva varrega taimed - on juba tõsiselt visanud. Kuulsin raadioreklaami ühelt aiatehnika tootjalt, kes kuulutas, et kõrges murus elavat igasugu kahjurid ja muu värk. No olge nüüd! Tegelikult on liigne muruniitmine mitmest küljest ökoloogiliselt väga halb: esiteks kulutate muruniitmiseks fossiilkütust (ka läbi elektri, vaid vähesed jaksavad omi pisikesi aialappe mehaaniliste niitjatega niita), teiseks suretab tihe niitmine välja taimede mitmekesisuse, kolmandaks vähendab fotosünteesiga tegelevat pinda ehk CO2 sidumist atmosfäärist. Neljandaks vähendab see putukate ja väikenäriliste peidupinda, aga ka nemad mitmekesistavad elu - eriti on vaja väikenärilisi nagu karihiired, kes vähendavad üheskoos lindudega putukate hulka.

See pole eeskuju, isegi mitte maakodu, vaid lihtsalt üks ülevalgustatud ja ülefiltreeritud kaader 

Vähem roheliselt: tekitab naabrites süümepiinu (meil on paganama usinad naabrid, me pea kunagi ei jõua selleni, et ise niidaks, sest usinad naabrid tõusevad varem ja leiavad, et muru on niitmisküps madalamalt) ja raiskab aega.

See kõik ei tähenda nüüd seda, et te peaksite loobuma muru niitmisest - mingi aja tagant on seda muidugi vaja, aga võib keskkonda mitmekesistada niites jupi kaupa - niites tihedalt vaid käiguteid, grilliplatsi, kuid jättes aia servas suuremaid lõike paar niidukorda vahele, et ka looduslilled oma kasvutsüklit lõpetatud saaks ja seemned pillatud.

Minu maakodu aiaring on oma 2 hektarit. Seda ei jõua muruniitjaga kuidagi niita, vajaks tõsist traktorit või veel paremat riista. Ühel sõbral on selline "tank" - juhid kahe kangiga - saad reguleerida vasaku ja parema ratta liikumist sõltumatult. Kangid keskel - seisad. Kangid ette lükat - liigud edasi. Üks kang taga, teine ees - pöörad kohapeal ringi. Sellisega võib välja peal tantsu keerutada nagu muiste! Eks sellistele on ka rakendusi, aga koduhoovi murul pidevat siilisoengus hoida - see ei ole ökoloogiline suhtumine!

Trimmer pole muidugi ka väga hea - sellega saab niita liiga madalalt - samas on see hea rakvereraibete ja muu vähem soovitu likvideerimiseks, maja ääre puhtaks hoidmiseks soovimatutest põõsastest ja üleliia suureks läinud raudrohupuhmast. Raudrohi ise on aga hea - võiks seda, teelehte, hapuoblikat ja muud ka keset oma muruplatsi pidada jättes mõned seemneks. Kui seemned kantud, tihedust palju, eks siis sügisepoole käib ka sellest kohast trimmeriga üle!

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend