laupäev, 2. veebruar 2008

Reikevik, 19. jaanuar 2008

Tagantjärele ka mõned pildid linnast veel endast. Jalutasime sääl laupäeval, ostsime minu soovil nänni ja vahtisime ringi.

Reikevikist põhjas üle lahe paistab suur Esjani mägi, õieti mäestik.


Elasime Reikeviki uuemas osas, aga teel kesklinna jäid ette veel uuemad osad. Siin on näha nende kerkimine, taamal kerkivamas osas ongi tegelikult kesklinn ise. Vaade randa mööda minevale jalutusrajale ja kaldale, mis on üsna kõrge valliga nagu näha.

Seal rannas seisab ka monument, mida nii mõnelgi pool ka enne näha on olnud. Kahjuks pole märganud meelde jätta, et mida see kujutab. Ilmselt viikingilaeva või on tegu vaala skeletiga?


Islandi rannavalvel on mõned laevad. Ilmselt on pildil V/s Týr ja V/s Óðinn, mis seisavad ka wikipedia pildil kenasti kõrvuti. Naljakas komme neil keskele teha vaatemast. Meenutab mõneti vana aegset kommet teise ilmasõja eelt, mil ka suurtel pealveelaevadel oli oluline omada kõrgel vaateposti. Eriti uhked ja rasked soomustornid olid veel Esimese ilmasõja aal.


Parasjagu kaevasid islandlased oma vana Reikeviki sadamat suuremaks, suur hulk maad oli tühjaks kaevatud ja vaid ajutine terastamm hoidis vett eemal.



Politsei on siis sealmaal imeliku nimega, relvastatud nad ka pole!



Keset linna künka otsas seisab nende suur peakirik, mis välimuse järgi ehitatud ilmselt kuuekümnendail või seitsmekümnendail. Tegelikult plaaniti asi juba kolmekümnendail funktsionalistlikult (kuigi näeb välja ju nagu pesueht gooti). Kirikut ehitati kokku ligi nelikümmend aastat!


No aga see kõik ei tähenda, et kirik ei võiks kole olla. Imelikud toed ümber torni on muidugi mõistetavad arvestades tema kõrget asukohta troonimas üle linna.


Kiriku ees on ameeriklaste kingitud ausammas Leif Eriksonile, kes nende maa avastas. Noh, eks ameeriklastel läks seda tarvis ka, et nende maa avastatud sai. Mis nad ilma selleta veel teinud oleks!


Sees on ka kole hall ja kivine ning kõle!



Öösel näeb kirik vähe parem välja vähemalt. Kollases valguses uhkelt üle linna.





Teine kõrge koht on Perlan - kohalik ettekujutus veetornist, mis sisuliselt on umbes viis hiiglasliku veetanki kaetud klaasist kupliga ja vahele ehitatud muuseumi, restorani ja muudse värkidega. Paakide pealt saab linna vaadata, mida ma ka tegin. Kuigi maru külm oli! Ausaltütelda võinuks rohkem pilditada, aga lihtsalt ei lubanud ilm õues olla!





Ja pilt ka:


Üks vaade Perlanist veel hotelli suunas umbes.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend