esmaspäev, 16. veebruar 2009

Jälle astub meie väikese Eesti õppeasutus valesid samme

"Tartu Ülikooli Raamatukogu emakeelsete digitaalõpikute projekt

Tartu Ülikooli Raamatukogu käivitab projekti, millega soovitakse anda kõikidele TÜ õppuritele ja töötajatele juurdepääs eestikeelsele digitaalõppekirjandusele. Seoses sellega ootab Tartu Ülikooli Raamatukogu eestikeelset õppematerjali, mida võiks digitaalselt avaldada (juba ilmunud või veel ilmumata). Digitaalraamatud pannakse üles TÜ Raamatukogu Ebrary andmebaasi ning sellele on juurdepääs kõikidel TÜ kasutajanime omavatel inimestel.

Milleks digitaalne avaldamine:

1) Kiirem ja odavam (jäävad ära trükkimise ja vahendamisega seotud kulud).
2) Kasulik õppejõududele, kes soovivad teha enda kirjutatud õppematerjale kättesaadavaks tudengitele.
3) Võimalus saada tagasisidet esinevates vigadest ja puudustest ning neid arvesse võtta juba trükki lastava raamatu juures või teise trüki valmimisel.
4) Andmebaasis olevast raamatust on võimalik välja trükkida vaid piiratud arvu lehekülgi, seega koopiate tegemine on piiratud.
5) Andmebaasi saab üles panna kõik toimetatud raamatud.
6) Annab õppejõule võimaluse kasutada raamatuid e-õppes."


Saate ju aru, et meie keelsed õppematerjalid pole asjad, millele juurdepääsu piirata? Õppematerjal peab olema vabalt saadaval, mitte proksüde taga, mille taha näevad vaid ülikooli töötajad ja üliõpilased. Saame aru, et eksameid ja ainepunkte sooritada tahtes pead maksma või olema riigieelarvelisel kohal, kuid ... maeivõi! Noh, seniks kuni bürokraadid asjapulgad väljasuremsega tegelevad ja Tartu Ülikool lippude lehvides selle tõttu alla käib ... seniks organiseerige omale õppematerjalid kasutades tuttavaid tudengeid ja lekitage õppematerjalid nt wikileaks või muu vahendi abil välja. Kui õppejõududele maksab riik palka (küll ülikooli kaudu), siis nende töötulemus on rahvale ning kellegil ei ole mögiseda.

3 kommentaari:

r2ndrott ütles ...

õige nurin, igati õige. TÜ on varemgi silma paistnud liigse ja jaburaks kiskuva protektsionismiga - näiteks küsitakse TLÜ-st tuleva tudengi AP-de ülekandmise eest rämedalt rulli, samas kui TLÜ ei küsi rulli tudengilt, kes tuleb üle TÜ-st. halb ja kitsarinnaline suhtumine TÜ-lt.

Mina ütles ...

Hmm, pole praegu aega otsida, aga kus (õigus)aktis see raha küsimine UT-l määratletud on?

r2ndrott ütles ...

ei tea, aga ülikooli ajalehes oli sellest juttu. olen 99 % kindel, et TÜ küsib siiamaani teisest ülikoolist üle tulevalt tudengilt raha, samas kui TLÜ ei küsi. vist 2004 muudeti AP-de ülekandmine tasuliseks: mul kursaõde, kes õppis aasta pedas, sai veel üle noatera AP-d üle kanda tasuta. juhtus see aastal 2003.

Minu blogide loend