teisipäev, 28. august 2007

Nagu esimesest pildist näete, siis käisin ka Kopenhaageni kõige kuulsama skulptuuri juures ära - see on see jääkaru, kes peesitab päikeses kõrgete elektrijaama korstnate taustal. Veidi kurja loomuga karu on teine, aga samas ka veidi armetu ja õnnetu olemisega. Aga karusid on parem siiski karta kui kahetseda!


Täna oli ilus päikseline ilm ja nii viie paiku mõtlesin, et lähen linna vaatama ja väiksele pildi tuurile. Esmalt sattusin tagasi tohutu jalgpalliväljaku äärde, mis Amageri saarel Kopenhaageni kesklinna kaguosas asub. Seal on oma kümmekond täismõõdus väljakut ja õhtusel ajal on nad rahvast täis.

Edasi elektrijaam Amageri saarel, nägite selle korstnaid ka kuulsa jääkaru pildil:


Kuningliku ooperiteatri katuse varjualune on kosmiliste mõõtmetega.

Skat on laev, ta kuulub ungarlasest Microsofti endisele töötajale ja kosmoseturistile Charles Simonyi'le, kes nimetas jahi taani sõna järgi. Nimelt tähendavat Skat "armsat", "aaret" ja "maksu" siinses keeles, Simonyi'l olla olnud taanlannast sõbranna ... mida jaht siin praegu teeb on raske öelda - igatahes on Simonyi juba 1966. aastal müünud taani firmale A/S Regnecentralen kompilaatori (enne kui ta 1968. aastal USAsse õppima läks). Võibolla suvitab ta siin ameerika mõjukuselt kolmanda daami Martha Stewartiga või jaht niisama ootab aega, et omanikule kasulik olla. Igatahes eelmisel nädalal teda sees parasjagu polnud. Tundub, et laev on samas siin Kopenhaageni kesklinnas Amalienborgi lossi ees oma tavalises ankrupaigas, sest wikipedias on eelmise aasta juuli pilt laevast samas ankrupaigas.
Tekil on jahiga sama värvi kopter ... see on veel vähe levinud mudel MD 500 kopterist, millel puudub sabarootor ja samas pole ka kahte tasakaalustavat tiivikut. Nimelt juhitakse põlemisgaasid sabast välja nurga all tasakaalustades sedasi reaktiivjõuga lennumasinat. Nimetatakse sellist süsteemi ingliskeelse lühendiga NOTAR ja skeem on ka wikis.


Mõni militaarlaevuke ka pildile - kena haimaalinguga raketi-, kahuri- ja torpeedokaater Sehested, mis seisab mereväe baasi värava kõrval. Näete mis tal ka taga paistab!

Need on kuni 40 sõlmelist kiirust arendavad 46 meetrised vaid 25 liikmelise meeskonnaga kaatrid klassist Willemoes. Kui ma siin kunagi kaatritest rääkisin,
siis sai kirjeldatud väiksemaid laevu, aga need kaatrid siin oleks
muidugi veelgi asjalikumad. Kuigi eeldatavasti
ka kallimad pidada ja suuremad sihtmärgid tabada.
Ja külgvaade ka, et pikkusest ja varustusest paremini aimu saaks:


Tagasiteel hakkasid üha enam tumedad pilved kimbutama, õnneks otse otsa ei tulnud ja aitasid näha ilusat vikerkaart:


Ja koduaknast paistab teletorn nagu juba varem teate:




Ahjaa ....merineitsi ka ... (see on umbes 100 meetrit mere poole karust)

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend