kolmapäev, 7. mai 2008

Läbi Tatrate

Alustasime laupäeva parajal ajal. Krakovi kesklinnas ootas meid pikisilmi Poola kuulsusrikas ratsavägi ning paraad ja kõned. Väljas olid elavad tunnistajad kannatustest, asetati pärgi monumendi juurde. Grünwaldi lahingu monumendi juures põles taas igavene tuli. Rivis olid mitmetes erievates mundrites üksused, automaatrelvad rinnul diagonaalis. Inglise kiivritega tüübid kandmas punaarmee telkmantleid - suti kummalisi vaatepilte.

Muuseas lehvitasid poolakad ka üsna tuttavad lippe, nimelt selliseid, mida mõned rahvusfanaatikud on pakkunud välja, et Eestile rohkem skandinaaviapärast oreooli luua:

Niisiis Norra või Islandi lipp vahetatuna värvides sini-must-valgeks.

Meid ootas valuutavahetus. Suti nihu oli läinud, et see laupäeva peale jäi - pooled putkad olid kinni, aga kes otsib, see leiab - mõne veidigi mõistlikuma vahetuskontori.


Edasi viis meid tee bussijaama, kus ootas madjarite maale suunduv buss. Siinkohal soovitused kõigile soodalt reisda soovijatele, kes suunduvad venarahva juurde - bussifirma Orangeways on ilmselt rahapesufirma.


St, bussid on moodsad, mugavad. Istmed nagu lennukis, seljatoel kõrvaklapiauk ja nupud kanali vahetuseks. Kõigile jagatakse ühekordsed kõrvaklapid ka igal reisil. Sõidu algul näidati videosüsteemist turvalisuse nõuandeid ning nõuti rihmade kinnitamist nagu lennukis, aga mitte nii karmi kontrolliga ja blond reisisaatjanna ei etendanud ka stjuardesside kuulsat "tantsu". Aga hinnad on enam kui poole soodsamad kui näiteks Poola Eurolines'i bussidel. Võinuks ka kasutada hulka kallimat rongi, aga see olnuks öine sõit, sedavõrra vähem vaateid ja teisalt muidugi hea võimalus magada oluliselt paremal asemel kui bussis.

Buss sõitis linnast välja mitte Katowice suunas, vaid suundudes Zakopane suunas. Sealne mägine Poola on kena - majad enamasti väiksed, aga kogu ruum ära kasutatud - katuse sees korrus, kaks või ahel koguni kolm! Ilmselt on tegu populaarse puhkealaga. Enne kuskil Novy Targi juures pöörati küll Zakopane teelt ära paremale, ületatud Slovakkia piir, kus kontrolliti isegi passe (Eurolines kontrollib piletit esitades dokumenti, Orangeways'i busse kontrollivad vahel ametimehed riigiinstitutsioonidest)! Zakopanest lõunas on kaartide järgi nii kõrged künkad, et ükski tee sealt riikide piire ei ületa.


Slovakia linnad näevad välja nagu mägede vahele pillutatud väikesed lasnamäed või annelinnad. Või vähemalt seal leidub selliseid paneelmajade ja mägede koos esinemise vaatepilte hulka enam kui Poolas. Poolas on muidugi künkaid ka vähem, võibolla Zakopane näeb välja nagu Slovakkia, aga see selgub ehk hiljem.

Mina veel täpselt ei tea.



Lisaks nägime Slovakkias ka üht ülimalt vaatamisväärset mägilossi, aga see jäi teisele poole tee äärde, mis tõttu bussiaknast oli pilti raske teha.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend