teisipäev, 9. august 2005

Stealth buss

Hommikul ärgates - üllatus-üllatus - ei sadanudki. Hoopis päike paistis ning sain seada ratta Orissaarde. Teel ehk täpsemalt keset Väikese väina tammi tuli mulle vastu miskine pisibuss, millel katusel pagasi hunnik ning peal silt "Buss". See, et neile häbi-häbi teha, tuli mulle meelde alles peale seda, kui ta must mööda sõitnud olid. Seega jäid tunded väljanäitamata. Ekshibitsionistidest võllaroogadele, sellistele. Orissaarde polnud kodaraid veel jõudnud ja sel ajal kui kohalikku poodi väisasin läks õues hirmsaks vihmamaruks. Õnneks lõppes see küll peatselt ja lubas peagi ka koduteele asuda, mille jooksul ma tuntavalt märjemaks ei muutunud. Kohalik buss, mida ma teel Orissaarde kohtasin, seisis tagasiteel tammi peal, ei tea mis tal seal asjaks oli. Veidi enne minu temani jõudmist sõitis siiski edasi.
Kodus avastasin, et siia on jõudnud too ameeriklaste stealth, mida palju kirutud. Tulenevalt oma kahtlasest huvist militaartehnika ning ulme vastu otsustasin seda loomulikult vaadata.

Lennukid on päris kenakesed disainitud, kuid filmi tiitritest läbi käinud "near future" ei mahu minuarust selliseid riistapuusid kandma kuidagi. Lennukikandjal, mida näidati, oli muide üldvaadetel peal tavalised tänapäevased F/A-18 mudelid ja muu säärane. Enamik filmi enda lennukite ja lennukikandjaga tseene oli tehtud kavalasti sedasi, et lennukikandjat eriti ei näinud. Mudelid (nii mehitatud kui mehitamata) olid kenamad kui reaalselt eksisteerivad katselennukid - X-45 või X-47, muidugi üritati tehismõistusega lennukit disainida selliselt, et seal ka inimene asuda võiks, tegelikuses me sellist asja nägema ei hakka - luban. Lihtsalt liiga kallis on disainida tervet kokpitti masinale, mis suudab samaefektiivselt ka ilma piloodita lennallise. Mehitatud lennukina oleks nad pidanud seal kasutama JSF ehk F-35 marki lennukeid, millised muidugi ei suuda teha "mach 1, mach 2, mach 3, mach 4" (kui ka inimene nii kiiresti loenduvale kiirendusele - väidetavalt G30 - vastu peaks). Saab olema ühe mootoriga ja üsna tavapäraste kiirusega lennuk, veidi kehvemgi kui F-22.
Filmis kasutatud piloteeritud mudelitel on tagurpidised tiivad, milliseid seni katsetanud peamiselt küll venelased, aga pidada manööverdusvõime kohalt päris edukas võte olema. Mootorite väljalaskedüüsid on üsna kummalise kujuga, tegelikult jäävad need veel päris kauaks tavapäraseks ümmarguseks, mitte nagu filmis näha. Seega siis veel asjaolusid, mis ajalise asetus "near future" ümberlükkavad. Vähemalt enne aastat 2025 selliseid asju asja pärast õhku ei tõsteta. Küll võibolla mõned katsemudelid 10-15 aasta pärast, kuid needki mitte nii "targad". Helikiiruse ületamisega pakuti ka rängalt üle. Seni teenistuses olnud kõige kiirem lennuk on teinud veidi üle kolmekordse helikiiruse, kuid sellega ei saaks mingil tingimusel lennukikandjale maanduda/tõusta (vajab palju-palju pikemat rada).
Tankimiseks kasutati õhulaeva, mille sarnastest pole seni kuskil midagi teada. Too lendas ringi kujuliselt ja ma ütleks, et polnud just eriti reaalne kui arvestada, et tankimist vajavad enamasti lennukid, mis õhus püsimiseks peavad lendama mitmesaja kilomeetrise tunnikiirusega, mida säärasel suurel õhulaeval aga raske saavutada on. ealegi tundus ta nii metallne, et nägi pigem välja tähelaevana, mis seal jumalikul juhatusel õhust kinni hoidis. Pigem ikka jätkatakse veel aastakümneid tavapäraste reisilennukitest ümberehitatud mudelitega või vähemalt reisilennukitest mitte väga palju erinevatega nagu üks, mida ma momendil leida ei suuda ja mis on ka eksprimentaalne esialgu.
Käsitulirelvadena kasutati saksa relvi. Pilootide isiklik kaitsetulirelv oli H&K MP-7, mujal nägi hetkeks Styr AUG'i ja mulle tundus, et G36't, kuid tagantjärgi kontrollides pean möönma oma eksimist. Tumeda ja kehva pildikvaliteedi tõttu aga ei tea paremat nime pakkuda.
Lõpetuseks. Stealth on visuaalselt päris kenakesi kaadreid pakkuv praht. "2001 Odüsseiast" on idee mõistusega masinast. Odüsseiast on üks koht, kus inimesed masina kuulmisest eemal üritavad omavahel vestelda, pea otse kopeeritud. Tore oli see, et ameeriklased ei näidanud üksteist inglitena ning päriselt võitmatutena. Hullunud komandör, kes annab käsu tappa endale alluv piloot? Afhganistaani mägiorus tuumalõhkepeade uraanitolmuna süütute talupoegade peale vajumine jms. Naljakas, kuidas ühel juhul ognoreeritakse täiesti riike ja hävitatakse kesklinnas kõrghoone (nagu 11. september - polnud küll linna kõrgeim), teisalt oma pilooti Põhja-Koreast äratooma ei minda (kuidas nad üldse mõtlesid jala üle demilitariseeritud tsooni minna? see kubiseb ju miinidest!). Ja muidugi head eriefektid. Seega siis segase ning mõttetuvõitu sisu kastmes. On küll saast.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend