kolmapäev, 7. märts 2007

(täna käib ulmelistis suur taplus mitte ulme teemal, mina võtsin ka sõna)

Saatja: Madis
Saaja: sf2001(kuskil)
Kuupäev: 07.03.2007 14:59
Teema: Re: Re: Re: [sf2001] Vanu asju harutades (offtopic)

Küsimus on majanduse isereguleerumises. Riigi ülesandeks on reguleerida valdkondi, mis ise ei reguleeru hästi. Hästireguleerumine tähendab suurima osa riigi elanike heaolu maksimiseerimist hoides kokku ebaproportsionaalseid kulutusi inimestele, kes ise ei oska enda tuleviku heaolu planeerimisega arvestada. Sibula probleemi lahendab aga turg lihtsamalt, sest üldiselt inimeste tervisele sibul halvasti ei mõju (kuigi on erandeid, mis kinnitavad reeglit). Sama moodi piimaga, kuigi piima suhtes allergiliste inimeste olemasolu teeb küsitavaks nn koolipiimaprogrammi olemasolu.
Aga - kuivõrd turu regulatsiooni tõttu oleks kõik kohad täis ainult suitsetajatele mõeldud kõrtse (sest sedasi saavad kõrtsiomanikud maksimiseerida oma võimalike klientide hulka), siis võiks kõne alla tulla vaid kaks lahendust -
A) Maksustada suitsetamist lubavad kõrtsid miski erilise ja kalli lisamaksuga - nii suurega, et vähemalt pooled kõrtsid keelaks suitsetamise kohe ära ja saaks selle maksuga katta siis näiteks osaliselt suitsetamisest tulenevaid riiklike kulusid.
B) Või keelata üldiselt suitsetamine avalikes kohtades ära.

Lahendus A oleks alati vaid poolik lahendus ja juriidiliselt kahtlane (mina pole jurist, aga ma usun, et mõni jurist võiks seda siin täpsustada), lahendus B oleks üldine ja reguleeriks asja ausamalt, tagaks paremagi kokkuhoiu.

Kokkuvõtteks: kuigi suitsetajaid/mittesuitsetajaid on enam vähem pooleks või suhteliselt võrdselt, aga turu iseregulatsioon ahistaks tunduvalt mittesuitsetajate valikut kõrtside osas (ja sunniks neid taluma suitsu), siis riik tuleb vastu, saades ise tasuks lootuse vähem kulutada arstiabi antud valdkonnale.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend