esmaspäev, 22. oktoober 2007

Okei, sai siis üle Öresundi käidud laubal, kahjuks mitte rattaga.

Hommikul üllatasid hobused - kõigepealt üks rakend ja viie minuti jooksul ka kaks ratsapolitseiniku. Jah - Taanis on hobused popid, aga ega neid suurt ei näegi. No täna sai küll Carlsbergi tehases ka raskelasti hobusid näha, olid teised rahulikud ja taltsad, aga massiivselt tugeva tundega.


Aga ... esmalt jalutasime Malmös. Sealne muuseum asub vanas linnuses, mille hoovile on ehitatud moderne hoone - õudne rikkumine. Aga eks linnused on seda varemgi näha saanud - Pommeri Eriku tehtud lossis on hiljem pesitsenud nii Taani rahapada kui Rootsi 19. sajandi lõpu moodsaim vangimaja.

Lossi ümber luusisid ohtlikud sarvekandjad, pildi panen ainult neist ja lossi katusest. Ka paistab üle lossi kenasti kätte Malmö uhkus - Skandinaavia kõrgeim hoone, mida olen korra juba siin ka varem pildistanud - siis küll vaadatuna Taanist Dragorist.

Luusisime ka raudteejaama ligidal - parasjagu on osa kanalit lahti kaevatud, et sinna alla ehitada pearaudteejaama täiendust, mis jääb tulevasele linna alt läbi minevale Taani suunduvale tunnelile otsaks. Momendil käib ka rong, õhtul juhtusime Lundist tagasi tulles sellele suisa peale, aga peale - Malmöst keskjaama suundub ta tagasi ja teeb väikse ringi ümber linna.

Edasi viis tee Lundi, kus vaatasime toomkirikut (altar ja altari alune võlvitud ruumistik, kus saab ka teenistusi pidada on piltidele jäänud).





Vaatasime Lundi ülikooli vabaõhumuuseumit kesklinnas - oluliselt värvikirevam kui Aarhusi ekspositsioon - majad eri aegadest ja erinevatest asulatüüpidest - nii linnast kui maalt, puust maakirikuni välja.
Muuseumis ja linnas luusivad ringi oravad, kesklinn ise on ka vana ja ilus, mitte nagu suurlinnas Malmös.




Viimaks vaatasime botaanikaaia üle, oh küll oli seal sildistatud puid!











Academia Carolina
ees tegime ühispildi ka:





Viimaks viis tee linnaliinibussiga taas kodusesse Maailma Väikseimasse Suurlinna, siin pildil tuled juba paistavad silla tagant. Ees oli veel enamik teed ja tunnel ...




Suurlinna, mis ikka ja jälle möllab ... neljapäeva õhtul koju tulles liikus suur noortekamp muusikat mängiva mikrobussi saatel Jagdvej otsast Agade peale - eemal vilkusid politsei vilkurid ...
Jolly Roger lehvis nii bussil kui nt sellel kolmerattalisel sõidukil siin:





Ahjaa ... jalgratta tagaratast sirgeks ajada oli üsna lootuseta ettevõtmine jah - sain ta kuidagi alla vähemalt, aga tunne on ebakindel - kaheksas on ratas kenasti ja lisaks logiseb ka võlli peal. Siia pilt vana rehvi kummi hoidmiseks sobimatust servast ja käiguvahetajast.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kahekesi käisitegi seal??? nummi siis ju... ;)

lontu lõvikutsu ütles ...

Ei, minu teine mina ja veel trobikond isiksusehäireid oli ka kaasas ;)

Meie ühine tuttav L, kes seda siin ka vahel piilub, oli kahjuks haige ja transpordiproblemides ... hüva paranemist talle!

Anonüümne ütles ...

ahaa, seda see Sankt Lars siis tähendaski: haigla... no siis tõepoolest kiiret paranemist!

Minu blogide loend