kolmapäev, 27. detsember 2006

Õhtuks ühe tõenäoliselt riistvaralise probleemi lahendamine Nõmmel - on hea, kui vajatakse. Õnneks tuleb neid probleemide lahendamisi vahel ette ja teisalt õnneks ei tule neid ette mitte liiga tihti.

Päike paistab näkku. Oleks ühte Aleksander Suurt vaja, kes võiks Diogenesele varjuks ette tulla, kui parafraseerida iidset nalja. Mul on Diogenesega väga palju ühist, mulle tundub. Koliks ka suurde amforasse elama?

Amfora asemel kõlbaks ka see vidin, kuigi universaalseid asju pole olemas. Suur amfora (või meie rahvasuus - tünn) on universaalsem. Kodanikud - hankige endale üks suur hea tünn ja tundke privaatsusest ja segamatusest mõnu! Või kontsentreeruge ja tekitage enda ümber vaimne tünnisein.

3 kommentaari:

Hundioru Nirti ütles ...

Kas amfora ei ole mitte kitsa kaelaga vaasilaadne anum-nõu? Võibolla eksin... Kuskilt silme ees sihuke kitsa kaelaga nõu, all kiri "amfora"

Ju see oli siis igati tore ja suur, mahukas tünnike-amfora, kuhu Diogenes puges. Minu kujutluspildile vastavasse amforasse pugemiseks peaks see vats olema vähemalt reisivaguni mõõtu.

lontu lõvikutsu ütles ...

Antiikajal veeti amforates (või amfora sarnastes savist vormitud ja põletatud nõuedes) pea kõike - tavaline klassikaline väikse suuga ja korgiga suletav amfora on ehk veini oma, aga lisaks olid amforad erinevatele toidusaadustele. Kõige suuremad olid oma kahe meetri kõrgused ja rohkem kui meetrise läbimõõduga ja üsna suure suuga - vilja hoidmise/vedamise jaoks. Need kaevati alumist otsa pidi maasse säilitamisel. Mul on Muhus raamat:
http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?27624

Seal on väga ilusti räägitud allveearheoloogiast ja muuseas ka mõned amforate klassifikatsioonitabelid. Soovitan tutvuda.

Veebist leidsin ka sellised paremad lingid kiirotsides (nii head pole muidugi):
http://www.sportesport.it/amphorae.htm
http://www.users.globalnet.co.uk/~loxias/shapes.htm

Hundioru Nirti ütles ...

Assa. Sihuke amfora kuluks endalegi aeda ära, hea varjuline palaval suvepäeval puhata.

Minu blogide loend