reede, 5. jaanuar 2007

Energeetika

Tuli meelde ja mõtlesin, et otsin välja: Greenpeace'i asutajaliikme arvamus W. P.'s tuumaküsimusest. Muidugi käib see ka veidi teemasse, et "kui sa kahekümneselt pole kommunist v sotsialist, siis pole sul südant, kui aga neljakümneselt pole sa mõne eelnimetatud suuna poliitilise liikumise parteijuht, ja ikka oled veel sotsialist või kommunist, siis pole sul ajusid" (väga austatud hr justiitsminister mainis seda minu meelevaldselt muudetud tsitaati kunagi ammu raadioeetris, kui ta veel teravkeelne revolutsionäär ja omanikutunni nägu oli).

Teised väga austatud inimesed on rääkinud, et peamine probleem on energia tarbimine. Minuarust ei või siiski energia tarbimist igal viisil piirata. Energia suur tarbimine katselistel eesmärkidel võib anda kvalitatiivseid arengulisi hüppeid. Kas me ei tahaks teleporterit või replikaatorit? Nende loomiseks ja tarvitamiseks läheb kindlasti vaja üsna palju energiat. Eksprimenti ei või piirata, peale eksprimendi läbi viimist ja võimaluse laiemaks avamiseks ning veel enam - tarvitamiseks - tuleb aga muidugi alati tõsta efektiivsust. Võimalikult vähe energiat raisku maise entroopia suurendamiseks! Tuumajaamad toodavad energiat mitte-keemilisel viisil - nende töö tulemusel paiskub atmosfääri ainult hulk soojust. Jäätmed on võimalik matta näiteks vanadesse kasutatud kaevanduste sahtidesse - sügavale maa alla. Alla poole põhjavett, eemale merest - või vähemalt eraldatuna paksude kivikihtidega. Entroopne soojus paiskub aga välja nii korstnatest (koos suitsuga) kui ka tuumajaama jahutusplokist. Soojus tekitab juurde energiat - aur paiskub üles ja sajab kuskil maha, et teda võiks kasutada vee energiana. Või tekitab tuult, mida koguda. Tasakaalustatult.

Aga tegelikult on meil vaja kasti, kuhu toppida üleliigset entroopset energiat (ja ladustada seda näiteks savitellistena?) ja teisalt kust isu korral võtta seda energiat välja. Või muuta energiat otse ... mõnusaks maatriks-mustri järgi replikeeritud lõunapraeks? Või milleks iganes parasjagu soov. Esialgu on vaja vaid mustrit ... ettekujutust heast.

1 kommentaar:

Hundioru Nirti ütles ...

Ei taha teleportaatorit või replikaatorit. Tahan õhku ja rohelisi nurmi ja koera ja kartuliputru ja sauna ja hobusevankreid.

Minu blogide loend