teisipäev, 6. veebruar 2007

Oma arust ma jälgin ikka uudiseid, kuid selgub, et magasin täies rahus nädala eest maha Sea Launch'i katastroofi - video (YouTube). SL on ju ehk kõige erilisem saada olev kommertsteenusena pakutav võimalus lasti kosmosesse ja suisa geostatsionaarsele orbiidile saata. Ajalooliselt on erilisem olnud vaid Vene põhjalaevastiku katse, kus kümne meetri sügavuselt allveelaeva pardalt vee alt last otse orbiidile saadeti. Täna jäi kuidagi Gizomdo vahendusel slma, et laev on tagasiteel koju. Vähe hallim ja põlenum küll, aga täitsa ujub ja arvestades tule-ilustiku uhkust, siis täiesti okei korras.

Mõelda - 500 tonni kütust põles ja saastas keskkonda. Muidu keset Vaikset ookeani on ehk ohutum ja turvalisem paik stardiks. Iseasi, et segab loodust ja loomi. Kütuseks oli muide kõrgelt refineeritud vorm petrooleumist - RP-1 (oeh, ma ei oska kütuste keemia eestikeelset sõnavara! andestust). Puhast vesinikku kahjuks eriti ei kasutata, sest ta kipub nõudma liiga palju ruumi ja on raske hoida. Põletusaineks siiski vana tuttav vedel hapnik.

Muide - raketi stardiplatvorm Ocean Oddyssey algne nimi oli Ocean Ranger II ja ta nimetati juba peagi ümber praeguse nimega, sest Ocean Ranger uppus Newfoundlandi lähedal kogu meeskonnaga. Praegu on 68 liikmeline stardiplatvormi meeskond stardi ajal 5 km eemal kontrolllaeva pardal ja seepärast suur tulekera ka midagi halba inimeludele ei teinud. Küll
viis plahvatus kaasa mõned tule eest kaitsma pidanud plaadid ja lasi need ookeanipõhja vajuda.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend