neljapäev, 27. september 2007

Andrews Space & Technology (AS&T) tutvustas innovatiivset uut mootorisüsteemi, mis võib lühendada oluliselt kahe otsa reisi kestvust maalt marsile (kahelt aastalt kuuele kuule) ja võimaldab kosmoselaevadel jõuda Jupiterini vaid ühe aastase reisiga.

allikas

Hmm, kõlab üsna utoopiliselt - väikeste mõnegrammiste mateeriakoguste magnetvälja abil lõhkamine ja energia suunamine, et kiirendada laev kuni kümne protsendini valguse kiirusest - ja kõigest aastaga Jupiteri orbiidini?!? Mäletate Discovery One'i? Tundub, et siin välja pakutud tehnoloogia edestab 1968. aasta Kubricu filmi kangelase tehnilisi võimalusi vähemalt kiiruse osas, filmikangelase osaks jäävad siiski teised utoopilised täiendused. Igatahes eskiisprojekt on täitsa põhjalik ja kenasti illustreeritud, tasub lugemist.
Sama artikli lõpus on viide ligi aasta tagusele artiklile/interviuule antimateeriat kasutavat rakettmootorit arendava teadlasega. Muuseas: 10 milligrammi antiprootoneid võrdub energiahulgaga, mida sisaldab 23 kosmosesüstiku välist kütusepaaki - oi kus oleks tulevärk Canaverali neemel kui midagi stardil valesti läheks! Võibolla näeks Euroopassegi ära, kuigi kindel ei tea olla - igatahes VAB ja kõik muu poleks vist enam ohutus kauguses nagu praegu.

Ahjaa - neli aastat vastu pidanud ja kolmeks kuuks ehitatud marsikulguritest üks peatus nüüd Viktooria kraatris 25 kraadise kallakuga kohas ja proovib järgi kui hästi talle selline ebakindel olek sobib. Ikkagi - üle 1300 24,622962 tunnise ööpäeva selja taga ja ikka veel valmis liikuma!

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend