esmaspäev, 10. september 2007

See vana torn imelike palkidega, mis taeva poole küünitavad - pildistasin seda juba kord varemgi, aga nüüd paadiretkel giidiga sain ka asjale pihta. Ehk siis tegu on hoonega, mille abil purjelaevadel maste vahetati ja ajutiselt maha võeti kui tarvis. Mäletate, et HMS Victory, Briti kuningliku laevastiku praegunegi teoreetiline lipulaev, peale valmimist 1780nendatel aastatel ei saanud sõda näha ja seepärast seisis uus kere mastideta ja konserveeritult ootamas paremat aega. Parim aeg tuli maa- ja mere pealt, silm mõnda seletas ... (kui Nelson just pikksilma valesse - pimedasse - silma ei torganud nagu ta Kopenhaageni all tegi, et otsese ülemuse käsu mitte täitmisel põhjendus oleks, aga seda ta tegi ka veel Agamemnoni peal - huvitav, kas Babylon 5 Agamemnon tuleneb sellest Briti laevast või otse antiikkangelasest?).
Meie laevuke kandis nime Netto 2 - need kanali ja väina peal sõitvad paadid on sellised pikad, laiad ja väga madalad, peavad sillakeste alt läbi mahtuma ja mõne silla all oleks nii 20 cm kõrgema veeseisuga juba tõsiseid probleeme - niigi peab sildade rohketes kohtades koha peal istuma - niisiis nägi paat välja siukene -

Sain veel ühe heama kaadri tollest õppelaevana kasutusel purjelaevast, mis seisab raketikaatri taga - Kummaline on näha uhkel vanal purjelaeval tänapäevaseid päästeparvi ja paate, aga kuidagi on need sinna peale kruvitud.

Peaaegu kõigil on siin lisaks jalgrattale ka paat või kaater, selliseid uhkeid kiirkaatreid on siiski vähe - suisa hullumeelne pill -

Ja veel kaks pilti Skatist,
ühel põhjalikumalt helikopter, mis on Belli toodang. Ameerika sõjavägi tarvitab teda nime all H-6, MH-6 ja AH-6 - vastavalt, kas varustusele ja relvastusele - AH-6 on kerge ründekopter kuulipildujate ning juhitamatute rakettide laskeseadmetega suuskade küljes. Tõsi, tegelikult on siin pildistatu erinev, sest ei oma saba rootorit. Aga sellest juba rääkisin kord.

Kui paljudel piiskoppidel on nii agressiivseid monumente? Kirves käes ja hobune kahe jala peal? Absalonil igatahes on, asutas teine kaupmeeste linna siia. Kohe üle kanali on Absalonist üks kuningas Christianitest, ka hobuse peal, aga väärikalt ja rahulikult. Vana mees, aupaklik ... on ka põhjust - monument austab teda konstitutsioonilise monarhia kehtestamise eest - tema siis loobus võimust, et rahval oleks rohkem otsustust.
Mõned vanad majad ka -



Siis on seal üks selline maja, peaaegu Christiania serval, aga teisel pool kanalit - üsna uus, korterid olla kõik maksnud miljoneid.

Veidi edasi on hulk muinsusväärtusega kuure -
need olla ehitatud siis, kui inglased keelasid taanlastel laevastiku omamise ära, et peita kahuripaate. Seal on selliseid plokke oma kuus-seitse tükki vähemalt, üks neist oli eelmisel aastal maha põlenud ja uuesti ehitamine on pooleli. Enamasti on kuuride kanalipoolsed otsad tänapäeval klaasseinaga küll, väga lähedal veele. Üle täitsa laia kanali või vallikraavi on ehtne Christiania.

Christianiast veidi lõuna poole jääb Christianstad'i linnaosa. Sealgi on kanali ääres kõik paate täis, majad vahepeal üsna vanad ja nägin isegi üht paati, millest paistsid vaid servad. Üleni oli teine vett täis.


Ja lõppu üks pilt ülikooli kõrval olevast hoonest, oletatavasti vb ühiselamu, moodne värk igatahes -
- on ju segane arhidektuur? No sellised sisselõiked ja välitrepid maja välispinna sisse sopistumas!

Ahjah, paadiretk oli eelmisel kolmapäeval. Eile ehk pühapäeval oli ootamatult mu kurk omandanud ebaterve tunde ja kahjuks ei ole ka mitu rummiteed väga aidanud, tekkinud on tugevatoimeline nohu. Öösel oli nina ainult kinni ja kinni. Enne seda käisin laupäeval ainsa asjana vaid üheksa-kümne ajal Jacobi ühika baaris suurelt projekteeritud ekraanilt Taani-Rootsi jalgpallimatsu, mõlemad tekitasid kriitilisi olukordi, korra käis pall ka taanlase seljataga võrgus ära, aga vististi oli enne kõlanud kohtuniku vile või tõusnud lipp, taanlastest käis läbi pettumusohe ja ruumis väga suurelt esindatud rootslastest midagi vastupidist, aga siiski asi ei lugenud.

Viimase imperaatori õppejõud ütles ise ka, et talle meeldib liiga palju Ponty Python. Tema zestikuleerimine ja kõnnak meenutavad aga vahel seda kuldset robotit Tähesõdadest, mäletate? Kollaboratsioon või vastupanu - taanlaste valikute aine teisest ilmasõjast jääb mul siiski peamiseks, tundub. Sealne õppejõud on ka üsna naljakas, püüab veel aktiivsemalt õpilaste osalust soodustada. Täna tegi kõigist tudengitest pilti (paarikaupa, seal kus istusime) ja nimevooru lubab veel vähemalt korra teha, et need meelde jääks.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend