teisipäev, 25. september 2007

Tõenäoliselt ei ole ma ainus eestlane, kes on käinud nii Eesti elektrijaamas kui ka Vattenfalli Amageri elektri- ja soojusjaamas. Niisiis - kuna mul oli seoses interneti teenusepakkuja vahetusega ilmnenud tehnilistele probleemidele nädalavahetusel võrk maas, siis suundusin juhuslikult kolmapäeval kätte juhtunud taanikeelse brožüüri peale pühapäeva keskpäeva eel Amagerile uurima, et mis värk on. Oligi värk - elav muusika mängis, müüdi hotdoge ("pølser"), lapsed kilkasid ... nagu ettevõtte suur ja avalik perepäev ikka. Luusisin edasi ja tagasi.


Olin juba kogu ettevõtmisele ringi peale saamas, kui üks Vattenfalli töötajatest muga juttu tegi - "jeg taler ikke dansk" peale püüdis mingua rootsi keelt rääkida, aga sai ka inglisega hakkama.

Sildid igal pool olid muidugi vaid taani keeles, aga illustratsioonidest saab ju aru - kes meist ei tunneks auruturbiine! Sai sisse suurde hoonesse, ringi luusida ...
Kahest turbiinist töötas teine - BBC valmistatud, mida näete ka "mähkmetes" - turbiiniruumis lõi palav õhk kohe näkku, samas turbiin ise on sinises "majakeses" ja veel tugeva soojusisolatsiooni taga. Osa põrandat oli kahhelplaatikesed, väike osa terasplaadid - seintel oli mitme koha peal märkused selle kohta, et mittu kilonjuutonit ruutmeetri kohta ühele või teisele peale lasta võib.

Sai ka kontrollruumi, töötava turbiiniruumi nurgas oli puust makerr peale kleebitud windõusikspee põhiste juhtprogrammidega (huvitav-huvitav, kas nad tõesti usaldavad seda - ma paneks küll debian sarge peale, kui ma peaks otsustama opsüsteemi valikut elekrtijaamas, eriti muidugi nt tuumaelektrijaamas).

Lift, mis pidi inimesi katusele viima, näitas üles teatavat streigimeelsust ja ei tahtnud vedada ning tekkis kenake järjekord ootajatestki. Vaatasin treppi ülesse, aga onu ei tahtnud lasta teele. Võib ka mõista - korruseid vähemalt kümmekond.

Lõpeks hakkas lift ka tööle - näitas numbrina üles jõudes küll 56,9. Sain teise satsiga üles ja pilgu peale ka linnale, kuigi ilmakene oli kahjuks üsna pilvine ja head foto-/vaateilma ei lubanud. Ümber ringi tiirutas päästehelikopter, mis teatud kellaaegadel pidi ka demostreerima päästeõppust, seda ma kahjuks ei näinud - ootasin vist parasjagu lifti.

Elektrijaama ees käis surfimine imeliku aparaadiga, mis kahte kaablit ringi vedas kokku vist oma poole kilomeetri pikkuse ringina. Näete - numbridki peal - automaat võttis distantsjuhtimise peale numbreid ja lahtiselt rippuvaid tõmmitsaid (st kui keegi oli tõmmitsa lahti lasknud ja kukkunud või uppunud vmd) maha ja pani uusi juurde. Mehhaaniliselt, odavalt ... pole vaja mitut kaatrit ja palju inimtööjõudu ja sõit saab tehtud.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend