neljapäev, 13. september 2007



Taani majake on muuseumi pea esimene eksponaat. Nagu bussioote putka, tahtnuks öelda.

Nautige kanepilehe kujundit, ilmselt oli seal müüdav kraamgi algselt teatavate toimetega.


Aga järgmine on veel karmim ... Kas teie kujutate ette Eesti Rahva muuseumi ekspositsioonis sellist reklaamsilti:
Mis? Tuleb meelde kalli endise toanaabri hüüatus: "Ei ole võimalik!" mida ta nii kenasti oskas üllatudes tarvitada, vähemalt aasta eest.

Märkidest jätkates - sellised märgid mustal taustal valge lõngaga tehtuna olid vististi seotud kaubandusühendustega, kummaline küll - mida nad pealuude-säärekontidega kauplesid - neid oli mitmetel.

Ahjah - siinne Nationalmuseet on suur neljakordne majalahmakas, kuhu saab sisse tasuta. Ainult vaata, pagasi pead panema kappi ära 10 kroonise pandi eest, mille tagasi saad. Juba kell viis pandi muuseumi kinni ja lahkuda sai üle punase vaiba ... ju oli ilmselt kuninganna sinna teel.


Kunagi veel enne olid valikud: Kas palju lapsi või palju laevu? Näe - valik on alles tänini. Tollal raamiti pilt ilusasti peaaegu vaksa laiusesse nikerdatud kuldraami, kaeti uhkete õpetlike tekstidega - taanikeele oskaja võiks lugeda ja tõlkida. Võin parema pildi ka anda, aga see peaks jätkuma.

19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse arenguid meenutavad piimapudelid: Mäletate veel? Mina mäletan küll.

Konservatiivide ettekujutus kommunismist oli siiski täitsa õige, tugev verine käsi hoidmas nööre:
Aga no on tüübid - Saare- ja Muhumaa täitsa ära unustanud! Eesti on väga ära moonutatud! Gotland on üsna pisike, kuigi peaks olema Saaremaast suurem, mandri-Eesti tervikuna tundub jälle pigem suurem tegelikust, kui tegelikuses - punase ohu suurendamiseks ilmselt ... Hirm kommunismi ees oli tõsine ... näe terve Skandinaavia punast katku täis. Varemalt kolmekümnendatel oli isegi siin teatud isikukultus, aga ometi juht pandi kenasti rahva keskele istuma. Töörahva.


Veel üks kontraversne pilt, Simeon Wiesenthali keskus vihastab, aga mees pildil pole mitte mõni blond ja sinisilmne Norramaa mägilane. Prillid teevad ju inimesed alatasa intelligentseks ...
Kuidagi jõuetu seega, ma ütleks. Aga muidugi - jälle üks meeles pidada tulev etapp. Kas vastupanu või kaasaminek ... töötusega võitlemiseks ehitas Kopenhaagen valli, et laiendada Amageri ... mõnedele oli samas töötus ja sõda heana näiv võimalus ... kahjuks.

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend